دیابت و نقرس دو بیماری مجزا و متفاوت هستند؛ اما دانشمندان ارتباطی را بین این دو یافتهاند. نقرس نوعی بیماری مفصلی است که به دنبال رسوب اوریک اسید رخ میدهد. این درحالی است که دیابت یا مرض قند خون، به دنبال افزایش سطح قند خون رخ میدهد. فارغ از تفاوتهایی که این دو بیماری دارند، عوامل خطر مشترکی دارند که همزمان خطر ابتلا به هر دو بیماری را افزایش میدهند.
در متن پیش رو قصد داریم در مورد ارتباط بین دیابت نوع ۲ و نقرس آشنا کنیم.
آنجه در این مقاله خواهید خواند
- چه ارتباطی بین دیابت و نقرس وجود دارد؟
- آیا ابتلا به نقرس احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهد؟
- آیا ابتلا به دیابت احتمال ابتلا به نقرس را افزایش میدهد؟
- نقرس چگونه درمان میشود؟
- دیایت چگونه درمان میشود؟
- نکات ضروری رژیم غذایی مبتلایان به نقرس
- چگونه از ابتلا به دیابت و نقرس پیشگیری کنیم؟
- چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
- چه ارتباطی بین دیابت و نقرس وجود دارد؟
دانشمندان هنوز ارتباط دقیق بین دیابت و نقرس را نمیدانند؛ اما برخی احتمالات نشان میدهند که این دو بیماری با هم ارتباط دارند.
نقرس چیست؟
نقرس نوعی التهاب مفصل است که به دنبال رسوب بیش از حد اسید اوریک رخ میدهد. مواد غذایی زیر میتوانند باعث افزایش سطح اوریک اسید در بدن شوند:
- گوشت قرمز
- آبجو
- مخمر
- برخی غذاهای دریایی
مقاومت به انسولین و دیابت
دیابت زمانی رخ میدهد که سطح قند یا گلوکز خون از حد طبیعی بالاتر باشد. مقاومت به انسولین شرایطی است که میتواند درنهایت منجر به افزایش سطح قند خون شده و زمینه را برای ابتلا به دیابت فراهم کند.
نقرس و مقاومت به انسولین
تولید بیش از حد اسید اوریک در بدن، علت اصلی وقوع نقرس است. مطالعهای در سال ۲۰۱۶ نشان داده است که تولید بیش از حد اسیداوریک میتواند باعث بدتر شدن مقاومت به انسولین شود. مقاومت به انسولین خود میتواند باعث افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ شود. بنابراین، به نظر میرسد ارتباطی بین ابتلای همزمان به دیابت و نقرس وجود دارد.
آیا ابتلا به نقرس احتمال ابتلا به دیابت را افزایش میدهد؟
اگر فردی مبتلا به نقرس باشد، احتمال بیشتری دارد که در آینده به دیابت نوع ۲ مبتلا شود. مطالعهای نشان داده است که زنان مبتلا به نقرس، ۷۱ درصد بیشتر احتمال دارد که به دیابت نوع ۲ مبتلا شوند. از سوی دیگر، مردان مبتلا به نقرس هم ۲۲ درصد بیش از سایرین درمعرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
تاثیر دیابت در زنان و با چه علائمی همراه است؟
آیا ابتلا به دیابت احتمال ابتلا به نقرس را افزایش میدهد؟
به گفته سازمان پیشگیری و کنترل بیماریها (CDC)، شواهدی وجود دارد که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در آینده بیشتر احتمال دارد که به نقرس دچار شوند. دیایت و نقرس عوامل خطر مشترک زیادی دارند؛ از جمله:
- ابتلا به چاقی
- مصرف الکل
- رژیم غذایی ناسالم
نقرس چگونه درمان میشود؟
درمان نقرس اغلب وابسته به مصرف داروهایی است که به کنترل سطح اسیداوریک کمک میکنند. همچنین ممکن است پزشک داروهای مسکن یا کورتون را هم برای کنترل درد و التهاب در زمان عود بیماری تجویز کند.
در کنار درمان دارویی، لازم است نکات زیر را به منظور پیشگیری از پیشرفت بیماری رعایت کنید:
- داشتن یک وزن ایدهآل
- کاهش مصرف الکل
- محدودیت مصرف گوشت قرمز
دیایت چگونه درمان میشود؟
دیایت یک بیماری مادامالعمر است و لازم است تا پایان عمر مراقبتهای ضروری را برای کنترل بیماری رعایت کنید. درمان دیابت نوع ۱ از همان آغاز وابسته به دریافت انسولین است؛ این درحالی است که درمان دیابت نوع۲ اغلب با استفاده از دارو آغاز شده و در ادامه ممکن است نیاز به دریافت انسولین باشد. متفورمین از جمله درمانهای دارویی رایج دیابت است.
علاوه بر درمان دارویی، لازم است نکات زیر را هم برای کنترل صحیح بیماری رعایت کنید:
- کنترل سطح قند خون و حفظ آن در محدوده هدف
- داشتن وزن ایدهآل
- مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل
- انجام منظم ورزش
- کنترل چربی خون
- عدم مصرف سیگار
فراموش نکنید که برای دریافت درمان مناسب لازم است به بهترین متخصص غدد مراجعه کنید.
نکات ضروری رژیم غذایی مبتلایان به نقرس
یک رژیم غذایی مناسب علاوه بر کاهش ریسک ابتلا به نقرس، میتواند در بهبود علائم حین عود بیماری موثر باشد. از این رو، لازم است مصرف مواد غذایی زیر را قطع یا محدود کنید:
- گوشت قرمز مثل گوشت گاو
- گوشت احشا مثل جگر و قلوه
- برخی غذاهای دریایی از قبیل ساردین و ماهی تن
- آبجو
- آبمیوه، غلات و آبنبات
از جمله غذاها ی مفید برای مبتلایان به نقرس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میوههای تازه
- سبزیجات
- آجیل
- سیبزمینی
- پاستا
- تخم مرغ
- ماهی
- مرغ
در ادامه مقاله ارتباط بین بیماری دیابت و نقرس میخواهیم درباره رعایت نکاتی برای کنترل علائم و پیشگیری از شعلهور شدن بیماری فراموش نکنید:
آب بنوشید
روزانه لازم است حداقل 8 لیوان آب بنوشید. مصرف آب به میزان کافی به عملکرد صحیح کلیهها کمک میکند. در زمان عود بیماری نقرس لازم است مصرف آب را به 16 لیوان در روز برسانید.
از مصرف آبجو و سایر نوشیدنیهای الکلی خودداری کنید
آبجو میتواند سطح اوریک اسید را در بدن افزایش دهد. همچنین، الکل احتمال عود و پیشرفت بیماری را افزایش میدهد. بنابراین، لازم است مصرف نوشیدنیهای الکی را به حداقل برسانید.
قهوه بنوشید
قهوه به پیشگیری از عود بیماری کمک میکند. مطالعات نشان داده است که مصرف 1 لیوان یا بیشتر قهوه در طول روز احتمال ابتلا به نقرس را تا حد زیادی کاهش میدهد.
چگونه از ابتلا به دیابت و نقرس پیشگیری کنیم؟
برای پیشگیری از دیایت نوع ۲ درصورت ابتلا به نقرس، لازم است که یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید، ورزش کنید و وزنتان را در محدوده طبیعی حفظ کنید.
اگر نقرس دارید، لازم است از مصرف غذاهایی که باعث افزایش بیش از حد سطح اوریک اسید میشوند، خودداری کنید. همچنین، درمان دارویی توصیهشده توسط پزشک معالجتان را بهدقت رعایت کنید.
همچنین، نوشیدن زیاد آب را فراموش نکنید. آب بخش مهمی از یک رژیم غذایی متعادل است و به حفظ سلامتی کلیهها کمک میکند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت شعلهور شدن بیماری نقرس، درموارد حفیف میتوانید در منزل و با کمک داروهای ضدالتهابی آن را درمان کنید. با این حال، در صورت بروز موارد زیر، لازم است که به پزشک مراجعه کنید:
- احساس درد شدید
- بروز سایر عوارض بیماری از قبیل سنگ کلیوی
همچنین، درصورت بروز علائم دیابت لازم است به پزشک مراجعه کنید؛ از جمله:
- تکرر ادرار
- تاری دید
- خشکی پوست
- بیحسی
- افزایش احساس تشنگی
نکته پایانی درباره دیابت و نقرس
اگرچه ارتباط بین دیابت و نقرس هنوز به طور کامل مشخص نشده است؛ اما ابتلا به یکی میتواند باعث افزایش احتمال ابتلا به دیگری شود. با انجام کارهای زیر میتوانید از وقوع دیابت و نقرس تا حدی پیشگیری کنید:
- داشتن وزن ایدهآل
- رژیم غذایی متعادل
- مصرف مقدار کافی آب در طول روز
- انجام منظم ورزش
همچنین شما میتوانید برای پیشگیری و کنترل بیماری دیابت میتوانید به کلینیک دیابت و غدد مراجعه نمایید.