خارش پوستی یکی از نشانههای بیماریهای مزمن کبدی از جمله کبد چرب است. کبد چرب و خارش بدن اگر چه در نگاه اول بیارتباط به یکدیگر هستند؛ اما وقتی درباره مکانیسم اثر این بیماری بیشتر بدانیم، ارتباط کبد چرب و خارش بدن نیز روشنتر میشود. خارش در بیماری های کبدی ممکن است در یک ناحیه خاص مثل پایین بازو یا در سراسر بدن رخ دهد. بههرحال، این مشکل میتواند تمرکز فرد را به هم بزند و او را کلافه کند. خارشهای مقطعی و گاهوبیگاه چندان مایه نگرانی نیستند. اما خارش مداوم میتواند منجر به اختلال در خواب شود و مشکلات دیگری را به وجود بیاورد. در این شرایط، خارش پوستی میتواند موجب بیماریهای جدیتری شود. ما در این مقاله قصد داریم درباره ارتباط خارش بدن و کبد صحبت کنیم.
در این مقاله میخوانیم:
- ارتباط کبد چرب و خارش بدن چیست؟
- درمان خارش ناشی از کبد چرب چگونه است؟
- آیا خارش پوستی نشانه شدت بیماری کبدی است؟
- علائم خارش بیماریهای کبدی چیست؟
ارتباط کبد چرب و خارش بدن چیست؟
واقعیت این است که خارش در بیماری های کبدی ناشی از الکل و بیماریهای کبد چرب غیرالکلی کمتر رایج است. این مشکل پوستی بیشتر با موارد زیر در ارتباط است:
- سیروز صفراوی (PBC)
- کلانژیت اسکلروزان اولیه (PSC)
- تجمع صفرا در کبد یا کلستاز درون کبدی
پژوهشگران تلاش میکنند علت اصلی را که در بیماریهای کبدی موجب بروز خارش در پوست میشود، کشف کنند. در حال حاضر میتوان گفت مجموعهای از عوامل مختلف در بروز این مشکل دخیل هستند. برخی از این عوامل در ادامه بررسی میشوند.
نمکهای صفراوی
طبق مطالعهای که در سال ۲۰۱۹ انجام شده است، ترشح صفرا میتواند پس از بروز بیماریهای کبدی از جمله PBC با مشکل مواجه شود. این بیماریها میتوانند منجر به افزایش نمکهای صفراوی و تجمع آنها زیر پوست و در نهایت باعث بروز خارش شوند.
سطح هیستامین
نظریه دیگری در این زمینه میگوید افزایش سطح هیستامین میتواند باعث خارش پوست شود. طبق پژوهشها، این افزایش سطح میتواند در افرادی که مبتلا به بیماری کبد کلستاتیک هستند، رخ دهد.
مواد شیمیایی طبیعی در بدن
طبق مطالعات، سروتونین و اپیوئیدها میتوانند منجر به بروز خارش در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی شوند. در بدن مبتلایان به این بیماریها، ترشح چنین مواد شیمیایی بیشتر است. سروتونین نیز میتواند درک فرد از خارش را تغییر دهد و منجر به افزایش احساس خارش در او شود.
درمان خارش ناشی از کبد چرب چگونه است؟
خارش پوستی بیماری های کبدی خودبهخود درمان نمیشود و معمولاً لازم است بیمار درمانهای متناسب با بیماری پوستی را در کنار درمان کبد دریافت کند. در ادامه به راهکارهای درمان خارش کبدی میپردازیم:
اجتناب از خاراندن پوست
خاراندن پوست میتواند آن را بدتر کند. بهتر است ناخنها را کوتاه نگه دارید تا هنگام خاراندن، پوست کمتر آسیب ببیند. برای جلوگیری از خاراندن به موارد زیر توجه کنید:
- از آب گرم یا سرد به جای آب داغ در حمام استفاده کنید.
- زمان کمتری را در محیطهای گرم و زیر نور آفتاب سپری کنید.
- از صابونهای ملایم و غیرمعطر استفاده کنید.
- از کرمهای مرطوبکننده ملایم و غیرمعطر برای پوست خود استفاده کنید.
- برای کاهش خارش پوست از پارچه سرد و مرطوب استفاده کنید.
آیا کبد چرب باعث بوی بد دهان می شود؟
استفاده از کرمهای ضدخارش
اگر خارش کم و مقطعی دارید، میتوانید از کرمهای مخصوص و نرمکنندهها استفاده کنید. در صورتی که خارش شدید است، بهتر است به پزشک متخصص بیماریهای پوستی مراجعه کنید.
درمان دارویی
در موارد خیلی حاد پزشکان برای درمان کبد چرب و خارش بدن، دارو تجویز میکنند. داروها باید تنها طبق تجویز پزشک مصرف شوند؛ بنابراین، از مصرف دارو به توصیه افراد غیرمتخصص خودداری کنید.
آیا خارش پوستی نشانه شدت بیماری کبدی است؟
خارش پوستی بیماری های کبدی هیچ چیزی درباره روند پیشرفت آنها نمیگوید. در واقع ممکن است حتی قبل از اینکه بیماری شدت پیدا کند، فرد مبتلا به خارش شود. بنابراین، میتوان گفت خارش در هر مقطعی از بیماری ممکن است اتفاق بیفتد. بااینحال، این بدان معنا نیست که خارش پوستی را نباید جدی گرفت؛ چرا که خود میتواند منجر به بروز مشکلات جدیتری نظیر موارد زیر شود:
- بیخوابی
- خستگی
- اضطراب
- افسردگی
- کاهش کیفیت زندگی و روابط
علائم خارش بیماری های کبدی چیست؟
خارش در بیماریهای کبدی معمولاً اواخر عصر و در طول شب بدتر میشود. برخی افراد در یک ناحیه خاص مثل کف دست، لای انگشتان پا و … دچار خارش میشوند؛ این در حالی است که خیلی از افراد در سراسر بدن خود احساس خارش دارند.
کبد چرب و خارش پوست بدن اغلب منجر به بروز بثورات پوستی و زخم نمیشود. بااینحال، ممکن است قرمزی، عفونت ناشی از خارش بیش از حد یا ناراحتیهای پوستی قابل مشاهده باشند. موارد زیر میتوانند باعث بدتر شدن مشکلات ناشی از خارش سر و کبد چرب شوند:
- قرار گرفتن در معرض گرما
- استرس
- یائسگی
- بارداری
- درمانهای هورمونی
سخن پایانی درباره کبد چرب و خارش بدن
در این مقاله تلاش کردیم به بررسی مشکل خارش پوست ناشی از بیماریهای کبدی بپردازیم. از آنجا که کبد مسئول دفع سموم اضافی از بدن است، در صورتی که عملکرد آن با مشکل مواجه شود، میتواند باعث بروز مشکلاتی در سایر نقاط بدن از جمله پوست شود. اگرچه خارش پوستی غیرطبیعی را میتوان یکی از علائم بیماری کبدی دانست؛ اما همیشه تشخیص اولیه بیماری کبدی نبوده و ممکن است دلایل دیگری منجر به بروز خارش شده باشند. به همین دلیل بهتر است برای تشخیص سریع علت خارش و درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید.
درود
خانمی ۵۱ ساله هستم درطول سال سه تا پنج بار برای چنددقیقه روی پاهام یا لای انگشتان پاهام بشدت خارش میگیره برای ده دقیقه انقدر خارش زیاده که تمام پوستم زخم میشه .خون میفته
ولی بعدازچند دقیقه تمام میشود وشاید تاماه ها بسراغم نیاید آیا میتواند دلیلی برکبدچرب باشد ؟
جواب ملتم بدید