پف اطراف چشم برای هر فردی آزاردهنده است. پف زیر چشم فارغ از مشکلی که برای زیبایی چهره ایجاد میکند، ممکن است علامتی از یک مشکل زمینهای باشد. یکی از دلایل پف چشم میتواند کم کاری تیروئید یا هایپوتیروئیدی باشد. در صورتی که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید ترشح نکند، کم کاری تیروئید رخ میدهد.
در متن پیش رو قصد داریم ارتباط بین کم کاری تیروئید و پف چشم را مورد بررسی قرار دهیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- علت پف چشم و سیاهی اطراف چشم چیست؟
- کم کاری تیروئید و پف زیر چشم
- سایر علل پف کردن چشمها
علت پف چشم و سیاهی اطراف چشم چیست؟
پف چشم اغلب به دنبال تورم و التهاب عروق اطراف چشم رخ میدهد. از سوی دیگر، سیاهی اطراف چشم عموماً زمانی رخ میدهد که روزگذشته به اندازه کافی نخوابیده باشید. علاوه بر این، کمبود خواب میتواند باعث پف زیر چشم هم بشود. از دیگر دلایل پف زیر چشم میتوان به حساسیت، کم کاری تیروئید، نازک شدن پوست اطراف چشم و نیز جراحت چشم اشاره کرد.
بهطور کلی، برخی از افراد به صورت ژنتیکی بیشتر مستعد سیاهی اطراف چشم هستند. از جمله عواملی که احتمال سیاهی اطراف چشم را افزایش میدهند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بیخوابی مزمن
- حساسیت
- بالا رفتن سن
- تیرهتر بوده رنگ پوست
کم کاری تیروئید چیست و چه علائمی دارد؟
کم کاری تیروئید زمانی رخ میدهد که غده تیروئید کمتر از حد طبیعی هورمونهای تیروئیدی ترشح کند. غده تیروئید یک غده پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار گرفته و وظیفه ترشح هورمونهای تیروئیدی را برعهده دارد. این هورمونها در تنظیم سوختوساز بدن نقش دارند. از جمله علائم کم کاری تیروئید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خستگی
- ریزش مو
- خشکی پوست
- یبوست
- احساس سرما
- افزایش وزن
کم کاری تیروئید در زنان نسبت به مردان شایعتر است. درمان این بیماری اغلب وابسته به مصرف دارو است.
چه ارتباطی بین کم کاری تیروئید و پف زیر چشم وجود دارد؟
کم کاری تیروئید برخلاف پر کاری تیروئید اغلب باعث بیماری چشم نمیشود. با این حال، در موارد شدید کم کاری تیروئید میتواند باعث تورم اطراف چشم و ریزش موهای بخش خارجی ابروها شود.
بیماری گریوز شایعترین فرم پرکاری تیروئید است. یکی از عوارض این بیماری، درگیری چشمها است. در مواردی درمان بیماری گریوز ممکن است منجر به کم کاری تیروئید شود.
پرکاری تیروئید چیست؟ | علل، علائم و راه درمان
سایر علل پف کردن چشمها
در ادامه، به برخی دیگر از شایعترین دلایل پف چشم ها اشاره خواهیم کرد:
1.مصرف بیش از حد نمک
مصرف بیش از حد نمک یا سدیم در رژیم غذایی برای بدن خوب نیست. سدیم بیش از حد در بدن میتواند باعث احتباس آب شود این موضوع میتواند منجر به تورم و پف چشم و صورت و بدن شود. این مسئله بهویژه در صبح روز بعد از یک وعده غذایی شور شایع است.
پوست نازک اطراف چشمها بیشتر مستعد پف کردن است. با این حال، این پف اطراف چشم عموماً پس از مدتی و طی چند ساعت یا بیشتر خودبهخود برطرف میشود. برای پیشگیری از این اتفاق لازم است که میزان نمک رژیم غذایی خود را به حداقل برسانید. از این رو، خوب است که میزان مصرف غذاهای آماده را هم محدود کنید. همچنین، مصرف زیاد آب را فراموش نکنید.
2.گریه کردن
گریه کردن باعث تجمع آب در اطراف چشم و ایجاد پف زیر چشم برای مدت کوتاهی میشود. این مسئله اغلب خودبهخود برطرف میشود.
3.خواب ناکافی
مطالعات نشان داده است که خواب ناکافی در طول شبانهروز میتواند منجر به پف اطراف چشمها شود. این مسئله همچنین میتواند باعث افتادگی پلک ها، قرمزی چشم و سیاهی اطراف چشم ها شود. کمبود خواب باعث ضعیف شدن عضلات و بافت اطراف چشمها میشود. این موضوع زمینه را برای تجمع مایع در اطراف چشم فراهم میکند.
پف اطراف چشمها که به دلیل کمبود خواب ایجاد میشود، عموماً پس از چند ساعت برطرف میشود. با این حال، درصورتی که برای مدت طولانی کمبود خواب داشته باشید، این علائم ممکن است دائمی شود. اغلب بالغین بین 8 تا 9 ساعت خواب در شبانهروز نیاز دارند.
4.حساسیت
حساسیت یا آلرژی میتواند باعث تجمع مایع در سینوسها و اطراف چشمها شود. همچنین، آلرژی میتواند باعث تورم و پف زیر چشمها شود. یک واکنش حساسیت همچنین میتواند باعث قرمزی چشم ها، خارش و اشکریزش شود. از جمله مواد حساسیتزای رایج چشمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آلودگی
- غبار
- دود سیگار
- پرز حیوانات
حساسیتها یکی از شایعترین دلایل پف چشم ها هستند. با این حال، بهسادگی قابل درمان هستند. در قدم اول لازم است که تا حد امکان از آنچه باعث بروز حساسیت میشود، پرهیز کنید. علاوه بر این، شستوشوی بینی و استفاده از قطره اشک مصنوعی هم کمککننده است. همچنین، داروهای بدون نسخه متنوعی در داروخانهها برای درمان حساسیت چشمی دردسترس است؛ از جمله:
- آنتی هیستامین
- ضداحتقان
- قطرههای چشمی
در مواردی، پزشک ممکن است برای درمان حساسیتتان کورتون تجویز کند.
5.مصرف سیگار
مصرف سیگار میتواند باعث تحریک چشمها و پف زیر چشم شود. همچنین، تماس با دود سیگار ممکن است منجر به بروز حساسیت در شما شود. از این رو، لازم است تا حد امکان از مصرف سیگار و قرار گرفتن در معرض دود سیگار پرهیز کنید. همچنین، اگر به اجزای باقیمانده از دود سیگار حساسیت دارید، تمام سطوح خانه و ماشین را بهدقت پس از مصرف سیگار تمیز کنید. درصورت تماس با دود سیگار، دستها و لباسهایتان را بشویید.
6.بیماری گریوز
در بیماری گریوز ترشح هورمونهای تیروئیدی از حد طبیعی بیشتر است. در صورت ابتلا به بیماری، لازم است سریعاً درمان مناسب را دریافت کنید. حدود 30 درصد از مبتلایان به این بیماری علائم چشمی را تجربه میکنند. پف اطراف چشم و بیرونزدگی چشمها از جمله علائم شایع بیماری چشمی گریوز میباشد. از دیگر علائم درگیری چشمی این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد یا فشار
- قرمزی
- حساسیت به نور
- تاری دید یا کاهش بینایی
نکته پایانی درباره پف چشم
پف چشم اغلب طبیعی است و نگرانکننده نیست. پف زیر چشم اغلب بهصورت خودبهخودی برطرف میشود و نیاز به درمان خاصی ندارد. با این حال، درصورتی که پف زیر چشمها به مدت طولانی برطرف نشد یا علائم دیگری را هم همزمان تجربه کردید، لازم است که پزشک خود را در جریان قرار دهید. درمان بهموقع برای جلوگیری از آسیب چشمها ضروری است.