در بیماری دیابت سطح قند یا گلوکز خون از حد طبیعی بالاتر میرود. این مسئله میتواند منجر به عوارض و مشکلات مختلفی شود. دیابت دو نوع اصلی ۱ و ۲ دارد. در دیابت نوع ۱ هورمون انسولین تولید نمیشود. در دیابت نوع ۲ انسولین تولید میشود؛ اما به دلیل مقاومت سلولها به انسولین نمیتواند عملکرد مناسبی داشته باشد. دیابت شکننده یا دیابت ناپایدار نوعی از دیابت است که در آن سطح قند خون مدام در حال نوسان است.در متن پیش رو قصد داریم به سوال دیابت شکننده چیست پاسخ دهیم و شما را با علائم و درمان دیابت شکننده آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- دیابت شکننده چیست؟
- چه عواملی احتمال ابتلا به دیابت شکننده را افزایش میدهند؟
- دیابت شکننده چه علائمی دارد؟
- دیابت شکننده چگونه درمان میشود؟
- چگونه از وقوع دیابت شکننده پیشگیری کنیم؟
- آیا دیابت شکننده خطرناک است؟
دیابت شکننده چیست؟
در جواب سوال دیابت شکننده چیست باید گفت دیابت شکننده یا دیابت ناپایدار نوعی از دیابت است که در آن کنترل قند خون دشوارتر از سایر انواع دیابت است. به این دلیل که قند خون دائماً و بهطور غیرقابل پیشبینی در حال نوسان است. این مسئله میتواند بهشدت کیفیت زندگی فرد مبتلا را کاهش بدهد.
به دنبال پیشرفت روشهای کنترل دیابت، این نوع دیابت امروزه کمتر شایع است. با این حال، همچنان در مواردی از ابتلا به دیابت دیده میشود. بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به دیابت شکننده این است که توصیههای پزشک معالج خود را در کنترل دیابت بهدقت دنبال کنید.
چه عواملی احتمال ابتلا به دیابت شکننده را افزایش میدهند؟
مهمترین ریسکفاکتور ابتلا به دیابت شکننده، داشتن دیابت نوع ۱ است. دیابت شکننده بهندرت در موارد ابتلا به دیابت نوع ۲ رخ میدهد. برخی پزشکان دیابت شکننده را بهعنوان عارضهای از دیابت نوع ۱ میشناسند؛ در حالی که برخی دیگر از آن بهعنوان زیرگروهی از دیابت نوع ۱ یاد میکنند.
در دیابت شکننده سطح قند خون دائماً بین سطوح بالا و سطوح پایین (هایپوگلیسمی و هایپرگلیسمی) در نوسان است. تغییرات قند خون سریع و غیرقابل پیشبینی است و منجر به علائم چشمگیری میشود.
علاوه بر این، موارد زیر نیز میتوانند ریسک ابتلا به دیابت شکننده را در مبتلایان افزایش دهند:
- مونث بودن
- عدم تعادل هورمونی
- اضافه وزن
- ابتلا به کمکاری تیروئید یا هایپوتیروئیدی
- بازه سنی بین ۲۰ تا ۳۰
- بالا بودن سطح اضطراب
- افسردگی
- گاستروپارزی و بیماری سلیاک
دیابت شکننده چه علائمی دارد؟
در ادامه مقاله دیابت شکننده چیست به علائم آن بررسی میکنیم. ، بروز متناوب علائم قند خون بالا یا پایین میتواند نشاندهنده دیابت شکننده باشد. فراموش نکنید هم مبتلایان به دیابت نوع ۱ و هم مبتلایان به دیابت نوع ۲ ممکن است این علائم را تجربه کنند؛ اما در مبتلایان به دیابت شکننده این علائم به تناوب و بدون علائم هشداردهنده رخ میدهند.
علائم قند خون پایین یا هیپوگلیسمی شامل موارد زیر است:
- سرگیجه
- ضعف
- تحریکپذیری
- گرسنگی بیش از حد
- لرزش دستها
- تاری دید
- سردرد شدید
- مشکلات خوابیدن
عوامل خطر برای هیپوگلیسمی یا افت قند خون در صورتی که دیابت دارید
علائم قند خون بالا شامل موارد زیر است:
- ضعف
- افزایش احساس تشنگی و تکرر ادرار
- تاری دید
- خشکی پوست
دیابت شکننده چگونه درمان میشود؟
مهمترین نکته در درمان دیابت شکننده در دیابت شکننده چیست، کنترل صحیح قند خون است. از جمله ابزارهایی که به کنترل دقیق قند خون کمک میکنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پمپ انسولین زیر پوستی
مهمترین نکته در کنترل و درمان دیابت شکننده این است که میزان انسولین بهدقت متناسب با میزان قند خون و نیاز بدن تنظیم شود. اینجا، جایی است که پمپ انسولین بیش از هر چیز دیگری موثر خواهد بود. پمپ انسولین بهترین ابزار موجود فعلی برای کنترل دیابت شکننده است.
شما این پمپ انسولین را بر روی کمربند یا در جیب خود حمل میکنید. پمپ انسولین از طریق یک لوله به سوزنی متصل است. سوزن در زیر سطح پوست قرار گرفته و بهطور مداوم در طول شبانهروز انسولین به درون خون پمپاژ میشود. این مسئله کمک میکند که سطح انسولین خون بهطور دائم تنظیم و به دنبال آن قند خون نیز کنترل شود.
انسولین چیست؟ همه چیز در مورد انسولین و نحوه مصرف آن
دستگاه پایش مداوم گلوکز خون
یکی از اصول کنترل دیابت، چک منظم قند خون در روز و در فواصل منظم است. در دیابت شکننده، ارزیابی قند خون لازم است به دفعات بیشتر و با فواصل کمتری در شبانهروز انجام شود. دستگاه پایش مداوم گلوکز قند خون یا CGM سنسوری است که در زیر پوست قرار گرفته و بهطور مداوم سطح قند خون را پایش کرده و درصورتی که خیلی بالا یا خیلی پایین باشد، اخطار میدهد. اگر فکر میکنید که این دستگاه میتواند به کنترل قند خونتان کمک کند، با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
سایر گزینههای درمانی دردسترس برای دیابت شکننده
دیابت شکننده اغلب به درمانهای دقیق بهخوبی پاسخ میدهد. با این حال، در برخی موارد نادر ممکن است نوسانات قند خون آنقدر مکرر باشد که فرد احتیاج به پیوند پانکراس پیدا کند. پانکراس غدهای است که هورمون انسولین از آن ترشح میشود. درصورتی که غده پانکراس بهخوبی فعالیت نکند، کنترل قند خون دچار مشکل میشود.
چگونه از وقوع دیابت شکننده پیشگیری کنیم؟
در ادامه مقاله دیابت شکننده چیست به موارد پیشگیری دیابت میپردازیم. علیرغم این که دیابت شکننده نادر است؛ اما همچنان لازم است مراقبتهای لازم جهت پیشگیری از ابتلا به آن را انجام دهید. همچنین، این مسئله در صورتی که ریسکفاکتورهای ابتلا به آن را داشته باشید، از اهمیت بیشتری برخوردار است.
برای پیشگیری از ابتلا به دیابت شکننده، پزشک ممکن است توصیههای زیر را به شما بکند:
- حفظ وزن در محدوده طبیعی
- مشاوره با یک رواندرمانگر برای مدیریت سطح اضطراب
- مدیریت صحیح قند خون
موثرترین راه های پیشگیری از دیابت و عوارض دیابت
آیا دیابت شکننده خطرناک است؟
در ادامه دیابت شکننده چیست، خطرناک بودن آن را بررسی میکنیم. بهتنهایی منجر به مرگ نمیشود و در اغلب موارد پزشک میتواند آن را مدیریت کند. با این حال، تغییرات شدید قند خون میتواند منجر به بستری و افزایش ریسک کمای دیابتی شود. علاوه بر این، دیابت شکننده میتواند با افزایش ریسک موارد زیر همراه باشد:
- بیماریهای تیروئید
- مشکلات غده آدرنال
- افسردگی
- افزایش وزن
نکته پایانی درباره دیابت شکننده چیست
در این مقاله به سوال دیابت شکننده چیست پاسخ دادیم. دیابت شکننده شایع نیست؛ اما در صورت ابتلا به دیابت نوع ۱ لازم است علائم و علل آن را بشناسید. علاوه بر این، فراموش نکنید که ارزیابی و مدیریت صحیح قند خون بهترین راهحل برای پیشگیری از عوارض دیابت در همه انواع آن است. هر نوع سوالی درباره نحوه مدیریت بیماری خود داشتید، لازم است که آن را با پزشک خود درمیان بگذارید. آنها شما را در این باره راهنمایی خواهند کرد.