گاهی میل جنسی کاهش پیدا میکند که این موضوع را مرتبط با اختلالات هورمونی و میل جنسی میدانند. منظور از میل جنسی، تمایل یک فرد به برقراری رابطه جنسی است. کاهش میل جنسی میتواند آزاردهنده باشد و باعث ایجاد مشکلات متعدد در روابط زناشویی شود. از این رو، لازم است علت آن پیدا شده و اقدام صحیح برای بهبود آن صورت بگیرد. هورمونها، بهویژه هورمونهای جنسی، نقش مهمی را در تنظیم میل جنسی مردان ایفا میکنند. بنابراین، اختلالات هورمونی میتوانند زمینهساز کاهش میل جنسی در مردان شوند.
در متن پیش رو قصد داریم شما را با ارتباط اختلالات هورمونی مردانه و کاهش میل جنسی آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- منظور از میل جنسی چیست؟
- میل جنسی در مردان
- اختلالات هورمونی مردان و کاهش میل جنسی
- چه عوامل دیگری باعث کاهش میل جنسی در مردان میشوند؟
- کاهش میل جنسی در مردان ناشی از اختلالات هورمونی چگونه درمان میشود؟
منظور از میل جنسی چیست؟
میل جنسی به تمایل یک فرد به برقراری رابطه جنسی گفته میشود. کاهش میل جنسی به شرایطی گفته میشود که در آن تمایل فرد به شرکت در یک فعالیت جنسی کم میشود. فراموش نکنید که کاهش میل جنسی در زمانهای مختلف و در مقاطع مختلف زندگی طبیعی است. از سوی دیگر، این که میل جنسی شما با همسرتان همخوانی نداشته باشد، نرمال است.
با این حال، کاهش میل جنسی برای مدت طولانی در زندگی میتواند باعث نگرانیهایی برای افراد شود. همچنین، این موضوع میتواند علامتی از یک مشکل زمینهای باشد. میل جنسی در مردان ارتباط تنگاتنگی با تعادل هورمونها، بهویژه هورمونهای جنسی، در بدن دارد. واقعیت این است که علت 70 درصد از موارد کاهش میل جنسی هم در مردان و هم در زنان مرتبط با عدم تعادل هورمونی است.
میل جنسی در مردان
علیرغم این که زنها ممکن است در طول زندگی انواع مختلفی از مشکلات جنسی را تجربه کنند، ناتوانی جنسی مردان اغلب مرتبط با دو مشکل اختلال نعوظ و انزال زودرس است. با این حال، این موضوع به این معنا نیست که مردان کاهش میل جنسی را تجربه نمیکنند. هورمون تستوتسترون هورمونی است که نقش کلیدی را در اختلال جنسی مردان ایفا میکند؛ با این حال، سایر هورمونها نیز بیتاثیر نیستند.
درمان کاهش میل جنسی در مردان ضروری است. کاهش میل جنسی برای مدت طولانی میتواند باعث افزایش سطح اضطراب و افسردگی و مشکلات متعددی برای سلامتی زوجین شود.
اختلالات هورمونی و میل جنسی کاهشی در مردان
انواع مختلفی از اختلالات هورمونی در مردان سبب کاهش میل جنسی میشوند؛ از جمله:
· کاهش سطح هورمون تستوسترون یا هورمون مردانه
کاهش میل جنسی در مردان یکی از علائم شایع کاهش سطح هورمون مردانه یا همان هورمون تستوسترون است. این هورمون نقش بسیار مهمی را در میل جنسی مردان ایفا میکند. شروع تمایل جنسی مردان با ترشح این هورمون است. کاهش سطح هورمون مردانه اغلب با بالا رفتن سن اتفاق میافتد.
· افزایش سطح هورمون کورتیزول یا هورمون اضطراب
یکی دیگر از اختلالات هورمونی مردانه مرتبط با کاهش میل جنسی، افزایش سطح هورمون کورتیزول یا همان هورمون اضطراب است. تستوسترون تنها هورمونی نیست که بر روی میل جنسی مردانه تاثیر میگذارد. هورمون کورتیزول، یا در اصطلاح عموم هورمون اضطراب، هورمونی است که میتواند بر روی میل جنسی، بهویژه در مردان، تاثیر بگذارد.
به دنبال افزایش سطح اضطراب، سطح هورمون کورتیزول هم در بدن افزایش مییابد. از این رو، در صورتی که مردان در مواجهه طولانیمدت با یک عامل استرسزا قرار بگیرند (اضطراب مزمن)، سطح ترشح هورمون اضطراب در آنها بالا رفته و میتواند زمینهساز کاهش میل جنسی در آنها شود.
· کاهش سطح هورمون تیروئیدی
کمکاری تیروئید یا کاهش ترشح هورمونهای تیروئیدی، یکی دیگر از اختلالات هورمونی است که با ناتوانی جنسی، بهویژه اختلال نعوظ، مرتبط است. بنابراین، درصورت کاهش میل جنسی برای مدت طولانی لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا اختلالات هورمونی مردانه در شما بررسی شود.
عوامل غیر از اختلالات هورمونی و میل جنسی در کاهش این میل در مردان
اختلالات هورمونی تنها علت کاهش میل جنسی در مردان نیستند. در ادامه شما را با برخی دیگر از دلایل کاهش میل جنسی در مردان آشنا خواهیم کرد:
· داروها
برخی داروها هستند که میتوانند با کاهش ترشح هورمون مردانه منجر به کاهش میل جنسی در مردان شوند؛ از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی از داروهای ضد فشار خون
- داروهای شیمیدرمانی که برای درمان سرطان از آنها استفاده میشود
- هورمونهایی که برای درمان سرطان پروستات تجویز میشوند
- کورتیکواستروئیدها یا همان کورتون
- مسکنهای اپیوئیدی از قبیل مورفین و اکسی کدون
- یک داروی ضدقارچ به نام کتوکونازول
- استروئیدهای آنابولیک که ممکن است توسط مردان به منظور افزایش حجم عضلات استفاده شوند
- برخی داروهای ضدافسردگی
درصورتی که هر یک از داروهای نامبرده را مصرف میکنید و احساس میکنید که میل جنسیتان کاهش یافته، لازم است در این باره با پزشک خود مشورت کنید.
· افسردگی
افسردگی میتواند همه ابعاد زندگی فرد را مختل کند. مبتلایان به افسردگی ممکن است تمایلشان را به هر فعالیتی، از جمله رابطه جنسی، به طور کامل از دست بدهند. از سوی دیگر، کاهش میل جنسی خود از عوارض برخی داروهای ضدافسردگی است؛ از جمله فلوکستین یا سرترالین.
درصورتی که داروی ضدافسردگی مصرف میکنید و اخیراً متوجه کاهش میل جنسی در خودتان شدهاید، لازم است با پزشک خود در این باره مشورت کنید.

· بیماری مزمن
وقتی درگیر یک بیماری مزمن مثل سرطان یا دیابت هستید، ممکن است کمتر به برقراری ارتباط جنسی تمایل داشته باشید. از سوی دیگر، برخی از بیماریهای خاص مثل سرطان میتوانند میزان تولید اسپرمها را هم کاهش دهند.
از دیگر بیماریهای مزمنی که با کاهش میل جنسی مرتبط هستند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- چاقی
- فشار خون بالا
- سطح بالای کلسترول خون
- نارسایی مزمن ریه، قلب، کلیه یا کبد
درصورتی که درگیر یک بیماری مزمن هستید، لازم است با همسرتان در این باره گفتوگو کنید. در صورت لزوم میتوانید به یک سکستراپیست مراجعه کنید.
کاهش میل جنسی در مردان ناشی از اختلالات هورمونی چگونه درمان میشود؟
درمان اختلالات هورمونی و میل جنسی کاهش پیدا کرده در مردان وابسته به علت زمینهای آن است. در صورتی که کاهش میل جنسی به دنبال کاهش سطح هورمون مردانه اتفاق افتاده باشد، جایگزینی هورمون تستوسترون با استفاده از دارو در کنار یک رژیم غذایی ایدهآل و سبک زندگی سالم میتواند کمککننده باشد.
سایر اختلالات هورمونی و دلایل کاهش میل جنسی نیز لازم است که درمان اختصاصی خود را دریافت کنند.

نکته پایانی درباره اختلالات هورمونی و میل جنسی
کاهش میل جنسی در مردان میتواند به دلایل مختلفی از جمله اختلالات هورمونی رخ بدهد. کاهش سطح هورمون مردانه یکی از دلایل اصلی بروز این مشکل است که اغلب به دنبال بالا رفتن سن به وقوع میپیوندد. کاهش میل جنسی مسئله مهمی است و لازم است علتیابی و درمان شود. اهمیت ریشهیابی و درمان کاهش میل جنسی مردان به دو دلیل است؛ یکی اینکه ممکن است علامتی از یک بیماری زمینهای باشد و دیگری اینکه در طول زمان میتواند منجر به مشکلات زیادی از قبیل اضطراب، افسردگی و کاهش رضایت در زندگی زناشویی شود. در نهایت باید دقت کنید تا در زمان اختلالات هورمونی و میل جنسی کاهش یافته به بهترین متخصص غدد مراجعه کنید تا هرچه سریعتر تشخیص درست انجام شود و درمان اتفاق بیفتد.