کیست سینه ساکهای حاوی مایع هستند که درون سینه قرار دارند. این کیستها معمولاً خوشخیم هستند و هر فرد ممکن است یک یا چند کیست سینه داشته باشد. کیست معمولاً بهصورت یک انگور یا بادکنک پر از آب احساس میشود؛ اما گاهی نیز ممکن است این کیستها سفت باشند. کیست در سینه تا زمانی که بزرگ و دردناک نشده است نیاز به درمان ندارد. در چنین شرایطی، خشک کردن مایع درون کیست میتواند علائم ناراحتکننده بیماری را تخفیف دهد.
با وجود اینکه کیست پستان در زنان در همه سنین دیده میشود؛ اما در زنان پیش از یائسگی (زیر ۵۰ سال) شایعتر است. همچنین، بروز این کیستها در زنان پس از سن یائسگی که تحت هورمونتراپی هستند نیز شایع است.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- علائم کیست سینه چیست؟
- چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- علت کیست سینه چیست؟
- انواع کیست سینه
- تشخیص کیست سینه
- درمان کیست سینه
علائم کیست سینه چیست؟
کیست سینه در انسان ممکن است در یک یا هر دو سینه رخ دهد. علائم و نشانههای کیست شامل موارد زیر است:
- احساس توده بیضی یا دایرهای نرم که بهسادگی قابل حرکت است و لبههای صاف دارد (که معمولاً و نه همیشه نشاندهنده خوشخیم بودن توده است)
- ترشح از سینه که ممکن است شفاف، زرد، قهوهای تیره یا کاهیرنگ باشد
- درد سینه یا حساسیت در محل توده سینه
- افزایش سایز توده سینه و حساسیت سینه دقیقاً پیش از پریود
- کاهش سایز توده سینه و باقی ماندن سایر علائم پس از پریود
کیست سینه لزوماً سبب سرطان سینه نمیشود؛ اما میتواند یافتن تودههای جدید در سینه یا سایر تغییراتی را که نیاز به بررسی پزشک دارند با مشکل مواجه کند. سینهها هنگام پریود دردناک و تودهای میشوند؛ بنابراین، مهم است که با تغییرات سینهها هنگام چرخه ماهانه آشنا باشید تا به محض بروز تغییراتی که نرمال نیستند، آگاه شده و به پزشک مراجعه کنید.
بروز کیست در زنان به دلیل تغییرات و اختلالات هورمون و ساختار سینهها بسیار شایع است؛ با این حال، ایجاد کیست سینه مردان نیز اتفاق دور از انتظاری نیست. اگرچه بروز کیست در مردان بسیار نادر است؛ اما در برخی مقالات علمی به آن اشاره شده است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
بافت طبیعی سینه، گرهگره یا ناصاف است. اما اگر احساس میکنید که یک توده جدید در سینه به وجود آمده که از بین نمیرود، بزرگتر میشود یا بعد از یک یا دو چرخه ماهانه باقی مانده است، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. همچنین، اگر تغییرات پوستی روی یک یا هر دو سینه مشاهده میکنید، باید به پزشک مراجعه کنید.
هرکدام از سینهها حاوی نرمههایی از بافت غده مانند هستند که مانند گلبرگهای گل کنار هم قرار گرفتهاند. هر کدام از نرمهها به نرمههای کوچکتری تقسیم شده است که در طول دوران بارداری و شیردهی، شیر تولید میکنند. غدد درون ریز شیر توسط بافت چربی و فیبروزی که به سینه شکل میبخشند احاطه شدهاند. کیستهای سینه گاهی در نتیجه تجمیع مایع درون غدد شیر سینهها به وجود میآیند.

ممکن است کیستها با تغییراتی که در اثر افزایش سن و تغییرات طبیعی میزان هورمون استروژن ایجاد میشود، به وجود بیایند. در طول چرخه قاعدگی، استروژن سبب تولید مایع میشود. اگرچه ممکن است در هر سنی این کیستها ایجاد شوند؛ اما بروز آنها در خانمهای بالای ۳۵ سال شایعتر است. پس از یائسگی، میزان استروژن افت کرده و شکلگیری کیستها متوقف میشود. البته خانمهایی که هورمونتراپی میشوند همچنان در معرض ایجاد کیست هستند.
انواع کیست سینه
کیستهای سینه را بر اساس اندازه آنها میتوان به 2 دسته تقسیم کرد:
میکروکیستها
این کیستها در تصویربرداریهایی مثل ماموگرافی یا سونوگرافی دیده میشوند و آنقدر کوچک هستند که احساس نمیشوند.
ماکروکیستها
این کیستها به اندازهای بزرگ هستند که بتوان آنها را احساس کرد و میتوانند تا 2.5 الی 5 سانتیمتر رشد کنند.
متخصصان نمیدانند دقیقاً علت به وجود آمدن کیستها چیست. اما ممکن است در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از چرخه عادت ماهانه ایجاد شوند.
تشخیص کیست سینه
تشخیص این مشکل معمولاً به کمک ارزیابی سینه، تصویربرداری با ماموگرافی و سونوگرافی، تست FNA و بیوپسی انجام میشود.
ارزیابی سینه
بعد از شرح علائم و سوابق بیماری، پزشک ارزیابی فیزیکی توده سینه را به منظور تشخیص موارد غیرطبیعی در آن انجام میدهد. از آنجا که ارزیابی فیزیکی بهتنهایی نمیتواند تعیینکننده این باشد که آیا توده، کیست است یا خیر، نیاز به تستهای دیگری نیز وجود دارد. معمولاً بیوپسی یا تصویربرداری برای تشخیص قطعی تجویز میشود.
تصویربرداری
کیستهای درشت و خوشههای حاوی کیستهای ریز را معمولاً میتوان به کمک ماموگرافی مشاهده کرد. اما میکروکیستها معمولاً با ماموگرافی بهسختی قابل مشاهدهاند یا اصلاً قابل تشخیص نیستند.
سونوگرافی
سونوگرافی سینه میتواند به پزشک کمک کند تا بفهمد توده سینه با مایع پر شده یا خیر. ناحیهای که با مایع پر شده است میتواند نشاندهنده کیست سینه باشد. تودههای غیرشفاف میتوانند نشاندهنده تومورهای خوشخیم پستان نظیر فیبروآدنومها باشند. با این حال، ممکن است علامت بروز سرطان سینه هم باشند.
در صورتی که در تصویربرداری تودههای غیرشفافی دیده شوند، پزشک از توده سینه بیوپسی انجام میدهد. در صورتی که پزشک بهسادگی بتواند توده سینه را لمس کند، ممکن است تصویربرداری را متوقف کرده و به کمک تست FNA (نمونهبرداری آسپیراسیون سوزنی ظریف) مایع کیست را خشک کند.
تست نمونهبرداری آسپیراسیون سوزنی ظریف
در طول این تست، پزشک سوزن ظریفی را وارد توده سینه کرده و تلاش میکند مایع را از آن خارج کند. معمولاً این تست همراه با سونوگرافی انجام میشود تا محل دقیق قرارگیری سوزن مشخص شود. در صورتی که مایع خارجشده از توده، خونی نباشد و کاهیرنگ باشد و توده ناپدید شود، نیاز به آزمایش یا اقدام درمانی دیگری وجود ندارد. اما اگر مایع خونی باشد یا توده از بین نرود، پزشک نمونهای از مایع را به آزمایشگاه ارسال کرده و بیمار را به جراح سینه یا رادیولوژیست ارجاع میدهد تا اقدامات تشخیصی و درمانی آتی انجام شوند.

در صورتی که مایعی از کیست خارج نشود، پزشک پیشنهاد تصویربرداری تشخیصی را میدهد. عدم خروج مایع یا از بین نرفتن توده پس از آسپیراسیون سوزنی میتواند نشاندهنده تومور باشد. در این شرایط، نمونهای از بافت برای تست سرطان جمعآوری میشود.
درمان کیست سینه
برای کیستهای تکی که حاوی مایع هستند و علائم خاصی ندارند، درمان نیاز نیست. بسیاری از کیستها بدون درمان خود به خود از بین میروند. اگر کیستی باقی بماند و سفتتر شود یا رنگ پوست در ناحیه قرارگیری کیست تغییر کند، نیاز به درمان وجود دارد.
در ادامه به انواع درمان کیست سینه میپردازیم:
آسپیراسیون سوزنی ظریف
این روش برای تشخیص و درمان کیستهایی که مایع از آنها قابل خارج شدن است استفاده میشود. با این حال، در برخی از کیست سینه، کیست جدید به وجود میآید و لازم است مایع بیش از 1 بار خشکانده شوند. اگر کیستی بعد از 2 یا 3 دوره قاعدگی باقی بماند و بزرگتر شود، برای ارزیابی بیشتر باید به پزشک مراجعه شود.
هورمونتراپی
استفاده از قرص کنترل بارداری برای تنظیم چرخه قاعدگی میتواند به کاهش بازگشت کیستهای سینه کمک کند. اما به دلیل عوارض جانبی احتمالی، مصرف این داروها و سایر درمانهای هورمونی معمولاً برای افرادی که علائم شدیدی دارند تجویز میشود. قطع مصرف هورمون بعد از یائسگی نیز میتواند به پیشگیری از کیست سینه کمک کند.
جراحی
جراحی کیست سینه برای برداشتن آن تنها در شرایط غیرعادی ضروری است. در صورتی که کیستهای ناخوشایند هر ماه بهصورت مکرر ایجاد شوند یا کیست حاوی مایع خونی باشد یا نشانههای نگرانکنندهای از خود نشان دهد، جراحی تجویز میشود.
سخن نهایی درباره کیست سینه
تودههای سینه ممکن است بهصورت کیست یا تومور ظاهر شوند. ویژگیهای این تودهها و علائم آنها با هم متفاوت است. کیست سینه ساک حاوی مایع است که بروز آن رایج بوده و بیشتر در زنانی که در دهه سوم زندگی خود قرار دارند، دیده میشود. خیلی اوقات کیستها تودههای خوشخیم بوده و نیاز به درمان ندارند.
تومورها ممکن است سرطانی یا غیرسرطانی باشند و معمولاً نیازمند درمان هستند. در صورتی که فرد در سینه خود تودهای را احساس کند، لازم است این موضوع را با پزشک مطرح کند تا تشخیص و درمان مناسب را دریافت کند.بهترین روش دریافت مشاوره استفاده از ویزیت آنلاین است که شما میتوانید از خدمات بهترین متخصصان دیابت و غدد بهرهمند شوید.